website

Jazyk

Som FILLED, GOLD FILLED

Gold filled šperky, náhrada za pozlátené retiazky, náušnice či náramky.

ČO JE TO GOLD FILLED

Je to metóda výroby materiálu, ktorý v sebe spája trvácnosť a vlastnosti zlatých šperkov s nižšou cenou. Vyrába sa mechanickým spájaním vrstvy zlata a základného materiálu (najčastejšie mosadze). Plát zlata je spájaný s povrchom mosadze pomocou tepla a tlaku. Tento spoj je permanentný, čo zaručuje, že zlato sa neodlupuje a neopadáva. 

 

AKÉ SÚ VÝHODY OPROTI POZLÁTENÝM ŠPERKOM?

Podľa zákona, musí mať materiál označený ako gold filled, obsah zlata aspoň 5% z váhy celého produktu. Takýto produkt sa môže označiť značkou 1/20 (5%). Vrstva zlata je v porovnaní s pozlátenými šperkmi často aj 100krát hrubšia.

To znamená:

Lepšia odolnosť voči expozícii základného materiálu.

Vodeodolnosť.

Hypoalergénne vlastnosti.

Nižšia cena materiálu v porovnaní so zlatom.

RÝDZOSŤ ZLATA

Pre gold filled sa najčastejšie používa 14 karátové zlato, ktoré je dostatočne „tvrdé“. Karát je jednotka rýdzosti a označuje sa ako kt. Rýdzosť sa udáva ako pomer hmotnosti zlata v gramoch na 1kg. Medzi najbežnejšie zliatiny, ktoré sa využívajú v klenotníctve dnes patria:

  9kt 375/100014kt 585/100018kt 750/100024kt je rýdze zlato.

Šperky z rýdzeho zlata sú pomerne mäkké a pre bežné nosenie sa zlato v šperkoch kombinuje s inými kovmi, aby sa dosiahla dobrá mechanická odolnosť. Pri žltej farbe zlata sa najčastejšie používa zliatina zlata, striebra a medi. Zlato, ktoré sa nachádza na šperkoch KLERA je recyklované. Čo to znamená, sa dozviete v ďalšom článku.

V závere je vždy na zákazníkovi, ktorému materiálu dá prednosť. Nejde totiž vždy o kvalitu, veľkú rolu tiež hrajú financie. Pri správnej starostlivosti a kvalitnom pozlacovacom procese vydržia aj pozlátené šperky pomerne dlhú dobu. Najväčším nedostatkom materiálu gold filled je to, že práve proces výroby ho limituje na jednoduchší dizajn výrobkov. Z toho dôvodu pozlátené prívesky či náušnice ponúkajú oveľa väčší sortiment, pretože metódy pozlacovania dokážu zlatom pokryť aj zložité dizajny odliate z lacnejších materiálov.Pozrite si ponuku GOLD FILLED šperkov.