website

Jazyk

PRIDE with KLERA

PRIDE with KLERA

Absencia edukácie v téme LGBTQ+ umožňuje ľuďom prijímať mylné predstavy. Nechceme nič počuť, nechceme nič vidieť, nechceme o tom hovoriť - nás sa to netýka.  Viete si dnes predstaviť, že by ženy nemali právo voliť? Prečo ho vlastne dnes majú? Preto, že tíško sedeli v kúte, šúchali nôžkami a čakali, kým mužom samým napadne, že vlastne nie je dôvod obmedzovať ľudské práva len na základe pohlavia? 

Prvé zmienky o láske k rovnakému pohlaviu nájdeme už v  Egypte a starovekom Grécku:

Niankhkhnum a Khnumhotep (rok 2450 p.n.l.) - ženy zvečnené na nástenných maľbách v intímnom objatí. Sappho - poetka z ostrova Lesbos (r.620-r.560 p.n.l) - založila školu pre dievčatá a písala ľúbostné básne venované ženám. Sokrates (469-399 p.n.l.), Platón (asi 427-347 p.n.l.).

Umelci, ktorí sa venovali tejto problematike: Leonardo da Vinci, Michelangelo, William Shakespeare, Emily Dickinson, Oscar Wilde, Virginia Woolf, Marlene Dietrich, Andy Warhol..... a ďalší... a ďalší.

Ako sa zrodil Pride?

Ešte do 60tych rokov minulého storočia bola „iná“ sexuálna orientácia považovaná v Amerike za mentálnu chorobu a byť gay v Anglicku bol trestný čin až do roku 1967.[1]   

Vtedajšie hnutie za práva homosexuálov v USA, sa zrodilo z udalostí, ktoré sa stali v júni 1969 v Greenwich Village v gay bare Stonewall Inn. Jeho návštevníci opakovane čelili útokom zo strany polície, ktorá ich vyháňala na ulicu a slovne, aj fyzicky napádala. To viedlo k vzbure a týždeň trvajúcim protestom zo strany LGBTQ+ komunity. Správy o nepokojoch sa šírili rýchlo a k protestujúcim sa pridávali ďalší ľudia, ktorí sa cítili byť utláčaní a napádaní z dôvodov odlišnej orientácie a to nielen v USA.

O čom je?

Prvý Pride sa konal v júni 1970 a znamenal oslavu LGBTQ+ identity a možnosť zvýšiť povedomie o prebiehajúcom boji za rovnosť a prijatie. Od vtedy je to každoročný priestor na reflexiu minulosti, prítomnosti a boj za lepšiu budúcnosť. Je to príležitosť na vzdelávanie širokej verejnosti v témach spojených s LGBTQ+ komunitou.

Začleňovanie LGBTQ+ je predovšetkým povinnosť nás privilegovaných, ktorým nie sú odopierané žiadne práva. Nás, ktorí môžeme držať milovanú osobu na verejnosti bez zábran, máme právne výsady, nie sme zosmiešňovaní, šikanovaní, či dokonca ohrození na živote len preto, že chceme byť sami sebou.

Preto som sa rozhodla podporiť komunitu kolekciou PRIDE, ktorá je určená pre všetkých, ako znak solidarity. 

 

Termíny pochodu:

Praha, 12. august 2023

Bratislava, 22. júl 2023

Košice, 26. august 2023

 

Ak sa cítiš byť diskriminovaný/á, môžeš podať podnet na stránke Slovenského národného strediska pre ľudské práva:

https://www.snslp.sk/nasa-cinnost/pravne-sluzby/pravna-pomoc/

 

Téme sa venuje:

https://inakost.sk/

https://www.intymyta.sk/__trashed-2/

www.dúhy.sk

www.duhovymagazin.sk

www.queerslovakia.sk

 

Vypočuj si zaujímavé podcasty:

https://noprave.podbean.com/e/za-vsetky-rodiny/

https://noprave.podbean.com/e/tradicne-hodnoty/

https://open.spotify.com/episode/76bIj34WIwVbwSWptJLhNU

 

Zdroje:

[1]  https://www.bbc.co.uk/newsround/48796870

[2 ]https://www.inclusiveemployers.co.uk/blog/take-action-on-lgbtq-inclusion-this-pride-season-and-beyond/

[3] https://myselfcare.info/sk/news-blog/pride-month/

[4] http://rictornorton.co.uk/greatgay/greatgay.htm

Predchádzajúci
Gold filled šperky, náhrada za pozlátené retiazky, náušnice či náramky.
Image with text

Image with text section

ČO JE TO GOLD FILLED

Je to metóda výroby materiálu, ktorý v sebe spája trvácnosť a vlastnosti zlatých šperkov s nižšou cenou. Vyrába sa mechanickým spájaním vrstvy zlata a základného materiálu (najčastejšie mosadze). Plát zlata je spájaný s povrchom mosadze pomocou tepla a tlaku. Tento spoj je permanentný, čo zaručuje, že zlato sa neodlupuje a neopadáva. 

Image with text

Image with text section

Use this section to showcase your editorial photography or images from your look book. This Section looks best with two or three sentences of text.

This is the Rich text section

Use this text area to share information about your brand with your customers. Describe a product, share announcements, or welcome customers to your store.